Beton amprentat
Betonul amprentat este o soluție populară pentru pavimentarea suprafețelor exterioare datorită aspectului său estetic și a durabilității. Iată câteva aspecte importante și beneficiile asociate utilizării betonului amprentat:
- Betonul amprentat rămâne stabil și neafectat de trecerea timpului, fără a se deforma sau a se afunda.
- Rezistă nealterat în fața factorilor de mediu, inclusiv variațiile de temperatură și alte condiții climaterice.
- Oferă o durabilitate remarcabilă, depășind performanțele altor tipuri de pavaje în ceea ce privește longevitatea.
- Disponibil într-o gamă variată de designuri și culori, betonul amprentat permite personalizări estetice multiple.
- Se adaptează atât pentru utilizarea în spații exterioare, cât și în cele interioare, oferind flexibilitate în proiectare.
- Beneficiază de un raport cost-eficiență excelent, cu cheltuieli reduse pentru instalare.
- Procesul de aplicare este rapid, asigurând o finalizare eficientă a proiectelor.
- Necesită un efort minim de întreținere, simplificând procesul de curățare și îngrijire.
- Contribuie la estetica locației cu un aspect vizual atractiv și primitor.
- Implică costuri de întreținere scăzute, reprezentând o soluție economică pe termen lung.
Betonul amprentat, cunoscut ca si beton decorative are rolul de a imita intocmai diferite elemente decorative , respective . caramida, piatra de rau piatra cubica, sau chiar lemnul.etc
Astfel se poate obtine un beton decorativ cu rezistenta extraordinara care depaseste orice alta forma de pavaj in orce loc unde se poate turna beton
Mai mult decat atat, aceest tip de beton pune la dispozitie cele mai noi si utile tehnologii de pavaj atat exterior cat si interior pentru amenajarea suprafetelor din spatiile publice sau private
Din punct de vedere al intinderii, betonul decorativ dispune de o diversitate mare de modele culori, tehnici de lucru, pe de o parte, iar, pe de alta parte, si de creativitate noutate si adapabilitate.
Betonul imprimat iese in evidenta si prin durabilitatea si rezistenta sa, aspecte care fac ca acesta sa reprezinte Solutia ideala pentru curti, spatii comerciale, hale , parcuri, strazi, trotuare, inlaturandlipsurile pavajelor clasice
In ceea ce priveste modalitatea de realizare, betonul amprentat, de obtine prin imprimarea ununi strat de beton propriu zis, amestecat cu coloranti rasini si alte produse chimice, imprimare ce se face folosind o matrita special folosita in acest domeniu
Particularitate betonului amprentat este ca acesta se poate plia in raport cu preferintele clientilor, astfel, combinand duritatea betonului cu materialele de inalta calitate si cu experienta unor adevarati profesionisti, reprezinta solutiaoptima in amenajarea parcarilorcentrelor comerciale, parcurilor, benzinariilor, curtilor, gradinilor, , garajelor dar, de asemenea si a zonelor inguste precum alei pietonale, piste de biciclete trotuare, etc.
Pavele din beton amprentat reprezinta o solutie foarte buna pentru amenajarea aleilor, trotuarelor, drumurilor de acces, parcarilor, etc. este recomandat acest sistem de pavaj atat datoritacalitatii,cât și a aspectului ce poate fi personalizat.
Tinând cont de gama largă de culori și modele, dar și de costul redus, betonul amprentat devine soluția accesibilă amenajarea centrelor comerciale, benzinariilor, parcurilor, parcarilor, gradinilor, curtilor, garajelor el se poate folosi si pentru amenajarea zonelor inguste de asemenea.
Astfel, sistemul de pavaj cu beton amprentat este unul dintre cele mai uzitate in domeniul decorarilor datorita calitatii, rezistentei si aspectului, dar si datorita faptului ca poate fi adaptat in functie de nevoile si preferintele fiecaruia
Data fiind termenul rapid de executie dar si pentru a intelege sistemul de aplicare, vom descrie pe scurt pasii necesari in efectuarea acestui system, respeciv: amenajarea terenului, cofrarea, stabilirea nivelelor, aplicarea betonului amestecat, aplicarea colorantului si amprentarea betonului cu matrita cu modelul ales de client. In cele din urma betonul decorative fiind spalat si aplicandu-i-se lacul impermeabilizant.
Tinand cont de gama larga de modele si culori,dar si de costul redus al unui pavaj de beton amprentat, practice, oriunde se poate turna beton puteti avea unul decorativ indiferent de conditiile climatice.
TEHNOLOGIE – BETON AMPRENTAT
Din punct de vedere tehnologic, pentru betonul amprentat o importanta deosebita o au compozitia si rezistenta acestuia din urma. Referitor la culoarea betonului amprentat aceasta se alege de catre client in functie de preferintele aceestuia.. Culoare se extinde pe suprafata recent turnata si nivelata cu beton proaspat ca aceasta sa poata fi absorbita, si sa dureze peste timp. Mai mult,colorantul intaritor compus din minerale si pigmenti va permite obtinerea texturii ideale ale fiecarui model, conferindu-i o rezistenta ridicata la uzura .
Pavajul de beton decorativfloseste ca materie prima o masa de beton propriu zis cu o inaltime de 8-10 cm aplicata pe o suprafata cofratasi nivelata in prealabil.Astfel, dupa intinderea si nivelarea betonului se obtine o suprafata apta pentru aplicarea colorantului intaritor si trecerea la amprentare cu ajutorul matritelor speciale.
Colorantul intaritor compus din minerale si pigmenti va permite obtinerea texturii ideale ale fiecarui model, conferindu-i o rezistenta ridicata la uzura .
Finisarea betonului amprentat se va intregi prin folosirea unor rasini speciale ce vor da betonului textura, luciul si impermeabilitatea definitiva.
PAVAJ – BETON AMPRENTAT
In Romania betonul decorative exista de peste 15 ani, dar in momentul actual a atins cel mai mare nivel de dezvoltatre datorita avantajelor metionate mai sus, respectiv nu este afectat de factorii externi, are o rezistenta in timp net superioara celorlalte tipuri de pavaje, are un cost de realizare foarte mic, se ingrijeste foarte usor, nu implica costurri ridicate pentru intretinerea acestuia, dar si dtorita multitudinii de forme si culori care permit, alaturi de aditivi si rasina, un sistem pavimentos durabil, agreabil si rezistent.
Aegerea betonului amprentat în detrimental pavajului clasic vine din diferentele nete dintre in primul rand din modul de aplicare: pavajul este aplicat dala cu dala, in timp ce aspectul de pavaj al betonului amprentat este dat de utilizarea matritelor si a culorilor.
În al doilea rand, pavajul din beton amprentat se aplica rapid, nu apar spatii intre dale astfel sunt annihilate neajunsurile pe care le ati fi avut cu cresterea buruienilor sau cu infiltrarea apei.
În al treilea rand, pavajul simplu are urmatoarele dezavantaje:apar spatii intre dale, setul de culori si texturi este limitat, durata de aplicare este mai lunga fata de aplicarea betonului amprentat. De asemenea, este de luat in calcul si costul care este superior betonului aprentat.
Referitor la pretul betonului amprentat acesta difera in functie de suprafata pavata, locatia lucrarii, madalitatea de acces la suprafata ce urmeaza efectiv a fi executata, lucrarile ce pot fi executate în perioada anterioara turnarii betonului, respective cofrarea, si pregatirea terenului, grosimea betonului ce urmeaza a fi aplicat, grosime ce difera in functie de utilitatea terenului,etc. in consecinta, pentru o oferta personalizata si exacta contactati ne specificand datele dvs, localitatea unde se va executa lucrarea si suprafata in mp (aproximativa) .
Aplicarea efectiva a betonului propriu zis urmeaza pasii ce vor fi detaliati in cele ce urmeaza:
– pe stratul propeiu zisde beton turnat si rasiat, se aplica o culoare (colorantul intaritor), care are atat rolul de a oferi o estetica deosebita betonului, dar si de a creste rezistenta acestuia.
– ulterior pasului unu si dupa ce colorantul incepe sa se intareasca, pentru a incepe urmatorul pas al procesului de amprentare, care consta in aplicarea matritelor ( pentru obtinerea formelor dorite ).
– inainte de aplicarea matritelor, se imprastie deasupra suprafetei finisate, decofrant (praf antilipire) , praf ce are rolul de a impiedica lipirea matritei de suprafata betonului recent aplicat.
– dupa terminarea procesului de amprentare, se asteapta 1-2 zile pentru ca betonul sa prinda rezistenta, si se incepe cu realizarea rosturilor, pentru a impiedica craparea suprafetei de beton.
– se spala lucrarea, se indeparteaza decofrantul (praful antilipire), mai mult sau mai putin, se aplica lacul pe baz de apa, pentru a inchide porii betonului.
– in final, se aplica lacul solvent (rasina), care ofera suprafetei un luciu extraordinary, aspectul visual fiind extraordiar. În acest fel rezulta o lucrare de beton amprentat, care corespunde nevoilor si gusturilor clientului.
Conditii de utilizare a pavajului din beton amprentat
1. Pardoseala trebuie sa serveasca destinatiei pentru care a fost proiectata si executata, orice schimbare de utilizare putand conduce la aparitia de defecte de exploatare. 2. Intretinerea periodica si exploatarea adecvata contribuie la mentinerea performantelor tehnice si a aspectului original si performantelor preconizate cat mai mult timp
B. Conditii legate de exploatare:
1. Suprafata va fi exploatata in conformitate cu destinatia declarata la momentul punerii in opera (suprafata destinata traficului pietonal) – fara trafic auto sau alte utilaje care pot deterioara suprafata. 2. Se vor evita scurgerile accidentale de substante chimice sau aplicarea de substante cu diverse scopuri, de natura sa atace suprafata betonului (acizi si saruri pentru degivrare); 3. Se vor evita scurgerile de substante la temperaturi ridicate, care sa provoace soc termic sau care pot distruge sigilantul de suprafata; 4. In cazul in care pe suprafata de beton vor fi instalate/pozitionate diverse obiecte de mobilier exterior (sezlonguri, umbrele, ornamente etc.), trebuie avut in vedere ca in zona de sprijin dintre obiect si pardoseala se pot produce deteriorari mecanice ale stratului de sigilant. Aceasta zona de contact trebuie sa fie alcatuita dintr-un material cu duritate mica (lemn, neopren, plastic etc.).
C. Conditii legate de intretinere:
1. Intretinerea consta in
– operatii de curatare si spalare periodice, efectuate de beneficiar – operatii de reaplicare anuala a tratamentului de suprafata – inspectarea starii rosturilor, pentru evitarea infiltratiilor in stratul de baza – reparatii, daca este necesar, efectuate de catre aplicatori agreati SC GPO TOC SRL
2. Suprafata va fi intretinuta corespunzator prin curatare periodica: avand in vedere textura specifica a suprafetei, impuritatile, murdaria, noroiul sau chiar produsele chimice purtate de rotile masinilor sau a incaltamintei se pot acumula usor pe suprafata betonului . Astfel, se recomanda curatarea periodica a suprafetei, ori de cate ori este necesar, pentru indepartarea resturilor, pietrelor si mizeriei acumulate ca urmare a utilizarii suprafetei, indepartandu-se in special corpurile cu duritate mare, care, angrenate de trafic pot deteriora suprafata (precum pietre, obiecte metalice etc.). Curatarea suprafetelor se poate face folosind apa din abundenta alimentata de la un furtun de joasa presiune, prin perierea suprafetei cu o perie de duritate medie sau prin folosirea unei pompe de inalta presiune. Atunci cand se spala cu apa, jetului va fi directionat astfel incat murdaria sa fie indepartata coresponzator din adancituri. Echipamentul utilizat pentru spalarea cu apa la presiune ridicata trebuie sa fie destinat acestui tip de operatiuni; folosirea unei aparaturi cu presune prea mare prezinta riscul de dislocarea a agregatelor de pe suprafata pardoselii.
3. Refacerea periodica a stratului de sigilant: periodic, in functie de gradul de folosire al suprafetei, sigilantul trebuie reaplicat pentru a mentine protectia suprafetei. Inainte de reaplicarea sigilantului, suprafata trebuie curatata corespunzator, folosind o perie de duritate medie spre tare. Inainte de reaplicarea sigilantului, suprafata trebuie sa fie uscata complet, pentru asigurarea unei aderente bune al sigilantului pe suprafata betonului; Se recomanda reaplicarea sigilantului cel putin din 2 in 2 ani, ideal fiind resigilarea suprafetei inainte de fiecare iarna.